
The batter is out (NOTE: The manager of the defense may advise the plate umpire of a  

decision to decline this portion of the penalty and accept the play. Such election shall be  

made immediately at the end of the play), and.  

Batting  

Lineup  

When your team is in the field….  

These are the special rules of the Minors 10 Division as designated by the HHHLL. To  

the fenced area. All adults invited inside the fenced area by the manager must have  

completed and filed a volunteer form with the HHHLL. Adult assignments are as follows:  

   Bunting is permitted.  

   No player should be holding a bat until they are asked to walk to the plate for their at  

When your team is at bat….  

bat.  

   One adult in the dugout always.  

   One adult coaching first base. A player may also coach first base.  

   One adult coaching third base.  

*** No adult on the field should interfere  

with a playable ball in any way!  

opposing manager should be told of the addition.  

Bat Information – Must have the USA Bat Logo.  

will be ejected from the game, and the offensive team will lose one eligible adult base  

coach for the duration of the game.  

HHH Little League – Minors Division – Special Rules  
 
 

provide consistency for the players, please follow them throughout the season. They should  

be shared with coaches and parents, so everyone is fully aware. While the players are getting  

older, the emphasis is still on teaching and having fun. The rules have been designed to  

assure that. They should be followed as written.  

Manager and Coaches – Only 3 adults, the manager and 2 coaches, will be allowed inside  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   All adult coaches must remain off the playing field and in the dugout.  
 
 
 
 
 
 
 
 

   All players that come to the game should be included in the lineup.  

   Late arrivals to the field should be added to the end of the existing lineup and the  
 
 
 

   An at bat is dictated by a regular count of 4 balls and 3 strikes.  

   An inning ends when 3 outs are made, or 5 Runs are scored in the inning.  
 
 
 
 
 
 

In all Tournament levels and divisions, the penalty for use of an illegal bat [see Rule 6.06 (d)], if  

discovered before the next player enters the batter's box following the turn at bat of the player  

who used an illegal bat, is:  
 

i.  
 
 
 

ii.      The manager of the team will be ejected from the game, the batter who violated the rule  



Pitching  

   Batter can take as many bases as they can on overthrows until the umpire grants time  

   Every player must play both infield and outfield during the game for one full inning.  

Defensive Positions  

   No base is guaranteed on an overthrow; the runners must get to the extra base safely  

to achieve it.  

   Base runners may only advance to home on a batted ball, bases loaded walk or hit by  

pitch.  

   There are no headfirst slides.  

Stealing Bases – this area of the game has its own section because this is the first time it is  
allowed in the HHHLL progression.  

   Players will be allowed to steal second and third base only with a maximum of Five  

(5)  steal attempts per inning.  
   Players stealing third base will not be allowed to advance to home on an overthrow  

 by the catcher. Player on Third CANNOT advance home on an overthrow from the  

catcher on a steal attempt to second base.  

   Runners stealing 2nd base CANNOT advance to 3rd base on an overthrow by the  

catcher.  

   Players may not leave base until the ball crosses home plate. Leaving early will result  

in the runner being warned and returned to the prior base.  

   Players may not attempt to steal after the ball has been attempted to be returned to the  

Outfielder.  

pitcher.  

   Every player must play both outfield and infield during a game. No player remains at  

   PENALTY FOR ABOVE:  1st Offense – 1 Game Manager Suspension, 2nd  

   No Delayed Steals!  

   A Base Runner must AVOID CONTACT, this does not mean a base runner must  

the same position for the entire game (exception: Starting Pitcher).  

Offense – 3 Game Manager Suspension, 3rd Offense – Manager Is Suspended for  

Year  

slide it means he MUST AVOID CONTACT unless he will be called out.  

   A maximum of 10 players should be on the field. The 10th Player MUST be an  
 
 
 
 
 
 

If the player has not played both infield and outfield for one full inning by the fourth  

inning, he must have sat at least once in the first four innings and must have played  

infield and outfield by the fifth inning. The starting pitcher should complete the  

infield/outfield requirement as soon as possible upon being removed from the  

pitching mound if it is consistent with the need for the starting pitcher to sit out if  

necessary. No player can sit twice before every player has sat once.  
 
 
 
 
 

Baserunning  
 
 

or he reaches third base. The Batter who becomes the runner may not advance past  

third base on an overthrow EVEN IF THE OVERTHROW IS WITHIN THE FIELD  

OF PLAY.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   See separate pitching rules.  

   Pitching Distance – 46 Feet  



Other Rules  

   Pitching Threshold Rule MUST be announced prior to batter’s first pitch.  

   PENALTIES FOR PITCHING RULE VIOLATIONS:  

   Any call made by the official umpire stands and should not be argued. always Carry  

 these rules with you and go over items of concern with the umpires before the game.  

   The umpire will grant time out. Teach your players to call time out when they are  

 1St Offense – Manager Suspension for 2 Games.  

 2nd Offense – Game Forfeit & Manager Suspension for Remainder of Season  

   A pitcher must be removed from the pitching position immediately if they hit 2  

able.  

batters in an inning OR 3 batters in their pitching appearance.  

   The infield fly rule is not in effect.  

   A minimum of seven (7) players are required to start a game. However, there must  

   A pitcher must be removed from the pitching position immediately if the  

always be eight (8) defensive players on the field. The team that is short players will  

borrow defensive players from the other team to have eight (8) defensive players  

(Pitchers & catchers are excluded from the borrowing system).  

manager/coach visits the pitcher or catcher 2 times in an inning OR 3 times during a  

pitcher’s appearance.  

   There are no automatic outs for players that are borrowed from the other team but are  

   There are no balks.  

   There are NO INTENTIONAL WALKS! You MUST try to Pitch to each player and  

not in the borrowing teams batting lineup.  

not intentionally try and walk a batter (example intentionally telling a pitcher to throw  

4 balls in the dirt).  

   You may borrow players from the Farms & Minors 10 division to avoid a forfeit  

   Any Pitcher that walks 3 batters in an inning or hits 2 batters in an inning will be  

situation only. Borrowed players cannot pitch, catch, or play any infield position. He  

must play the outfield & must bat last in the batting order.  

   Time of Game - A full game is 6 innings. However, no inning will start after 1 hour  

and fifty minutes of play is completed.  

   Teams have the option to Coach Pitch to their team for the entire game, must be  

3 ½ innings if the home team is ahead, or 1 hour and fifty minutes of play, or when  

the “Mercy” Run Rule applies.  

“Mercy” Run Rule  

declared at the start of each game or through prior arrangement.  

If a team is 15 or more runs ahead after the opposing team has had three innings at  

bat, or 10 or more runs ahead after five innings at bat, the game is concluded at that  

point with the leading team the winner.  

removed & a Coach will Pitch to his own team for the remainder of that inning  

(Coach Pitch From 25 Feet Away On your knee or sitting on a bucket, Player’s at bat  

is ended by either a batted fair ball or three swinging strikes when a Coach is  

Pitching). Player pitch will continue the next inning & if the pitcher that was removed  

has not reached his/her pitch count they can continue to pitch up to their max pitch  

count.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   Time is marked by the third out of the defensive team.  

   Official Game - A game shall be considered official at the completion of 4 innings, or  


